Omslag: Lotta Geffenblad

Omslag: Lotta Geffenblad

Kod: Orestes

En iskall stjärngnistrande vinterkväll hejdas 12-åriga Malin av en främmande man som hastigt trycker ett tjockt brev i hennes händer. Hon måste lova att överlämna brevet till det ”RUT-barn” som kommer att flytta in i närheten ”om exakt hundra dagar”. Då Orestes några månader senare flyttar in i det stillsamma villakvarteret med sin mamma och lillasyster, förstår Malin att det är dags att överräcka brevet – trots att hon inte har någon som helst aning om vad ett ”RUT-barn” är och inte heller vet någonting om den tillknäppta, strikt klädda pojke som just flyttat in i grannhuset och snart ska börja i hennes klass. Men ingenting blir som Malin förväntat sig! Orestes vill till en början varken veta av henne eller brevet. Till sist tar han ändå emot det och försöker läsa det kryptiska och till stora delar kodade brevet, författat av en ung ingenjör år 1857. Snart dras både Orestes och Malin hastigt och oundvikligen in i en kedja av gåtfulla händelser med kopplingar till Lerums förflutna. 

Kod: Orestes är en fullmatad bladvändare för bokslukaråldern! 

  • Kategori: Barnböcker

  • Ålder: 9-12 år

  • Författare: Maria Engstrand.

  • Illustratör: Lotta Geffenblad.

  • Omslag: Lotta Geffenblad

  • Förlag: Opal

  • ISBN: 9789172999282


Sagt om "Kod:Orestes"

"Det är början på en intelligent, riktigt spännande bladvändarbok med cliffhangers insprängda lite överallt i de olika kapitlen."

"Kod: Orestes är en mycket stark debut av författaren Maria Engstrand"

Helhetsbetyg 5/5

btj, Charlotte Nordenfelt


“Texten öppnar upp världen på ett intressant sätt. “

“Skildringen på 380 sidor är vindlande och oförutsägbar. Inte minst dess goda estetiska atmosfär bör framhållas. Olika grafiska framställningsformer blandas elegant, vilket gör texten visuellt levande.”

”Kod : Orestes” är en gedigen bok som ger mersmak, som bör få uppföljare.

Peter Grönborg, BT, SMP m. fl.


“Boken känns inte tjock att läsa, den är hela tiden intressant och har en handling som driver på framåt.”

Känner du ett barn i slukaråldern som gillar att läsa? Stoppa denna mystiska bok i händerna på dem och låt dem svepas bort i Malin och Orestes värld!

4 av 5 stjärnor

Villivonkansbooks


“Engstrand skriver rappt och fångar läsaren på en gång med sitt direkta tilltal – vilket på sätt och vis påminner en del om Astrid Lindgrens berättarteknik och förmåga att anlägga en viss känsla/stämning/spänning i texten. Texten är välskriven och  det märks att författaren har arbetat länge och väl med synopsen som fungerar väl. Berättelsen känns därmed genomtänkt, vilket märks inte minst i slutet som bjuder på en överraskande vändning som eventuellt och förhoppningsvis leder till en uppföljare! 

Maria Engstrand är ett författarnamn att lägga på minnet, och som vi säkerligen kan vänta oss fler geniala barnböcker av!

4 av 5 stjärnor

Sandra Bergqvist, Bokkoll.se 


“Boken var spännande och det hände oväntade saker. Jag rekommenderar den starkt.

5 av 5 KP

Stella Dulic Malkoc, Kamratposten